30 Nisan 2017 Pazar

Safranbolu'ya Nasıl Gidilir?

Haritaya ulaşmak için tıklayabilirsiniz⇛⇛⇛Safranbolu Yol Tarifi⇚⇚⇚


Safranbolu, İstanbul'a 410 km uzaklıktadır. 280 km'si TEM otoyoludur.
Ankara'ya 230 km mesafede. 140 km'si TEM otoyoludur.


Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesinde denizden kuş uçumu 65 km içeride bulunan bir ilçe. Karabük iline bağlı olan Safranbolu, il merkezinden yalnızca 8 km uzaklıkta. İlçe, Karabük, Bartın ve Kastamonu illeri ile çevrili durumda.
İstanbul'dan yola çıkanlar Boluyu geçip Ankara- İstanbul kara yolunun Gerede kesiminden ayrılarak Karabük'e gelen 82 kmlik yolu 8 km. daha devam ederek Safranbolu'ya ulaşabilir. İlçenin kuzeye doğru Bartın ili ve doğuya doğru Kastamonu bağlantıları, yine asfalt yollarla sağlanıyor. Hava yolu bağlantısı ise henüz mevcut değil.
Ankara Safranbolu arası yaklaşık 230 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 2 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
Sakarya Safranbolu arası yaklaşık 271 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Kocaeli Safranbolu arası yaklaşık 320 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat 40 dakika kadar sürmektedir.
İstanbul Safranbolu arası yaklaşık 410 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 5 saat kadar sürmektedir.
Samsun Safranbolu arası yaklaşık 439 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 5 saat 20 dakika kadar sürmektedir.
Eskişehir Safranbolu arası yaklaşık 434 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 5 saat kadar sürmektedir.
Bursa Safranbolu arası yaklaşık 420 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 5 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Konya Safranbolu arası yaklaşık 519 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 6 saat 45 dakika kadar sürmektedir.
İzmir Safranbolu arası yaklaşık 758 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 9 saat kadar sürmektedir.
Kayseri Safranbolu arası yaklaşık 548 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 6 saat 30 dakika kadar sürmektedir.

SAFRANBOLU' NUN YERLEŞİMİ VE COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesinde denizden kuş uçumu 65 km içeride bulunan bir ilçedir. Karabük iline bağlı olan Safranbolu, il merkezinden yalnızca 8 km uzaklıktadır.
İlçenin jeolojik yönden oluşumu ilginç özellikler arz eder. Derin ve uzun kanyonların yanında büyük mağaralar, dağ yamaçlarındaki mağara ağızlarından çıkan büyük çaplı sular bulunmaktadır.

Şehir merkezi de ilginç bir jeolojik yapının üzerinde kurulmuştur. Tokatlı(Gümüş), Akçasu ve Bulak dereleri üç ayrı kanyon yaparak şehirden geçer, daha sonra Araç çayına karışırlar. Çarşı kesiminde bu kanyonların dar kesimleri üzerinde kurulmuş yapılar görmek mümkündür.

Safranbolu'da iklim, Karadeniz iklimi ile iç Anadolu iklimi arasında geçiş özelliği gösterir. Yazlar sıcak , kışlar soğuk, baharlar ılık ve serin geçer. Yağışlar ilkbahar,sonbahar ve kış aylarına yayılmıştır.
Safranbolu, ismini en kalitelisi Safranbolu’da yetişen safran bitkisinden almaktadır. Altın kadar değerli bir bitki olan ve Ekim sonu, Kasım başında açmaya başlayan safran çiçeğinin hasadı hızlı bir şekilde yapılmak durumundadır. Çünkü, gün ağarırken açan çiçekler gün ilerledikçe solmaya başlar. Kendi ağırlığının yüzbin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği bulunan safran, ilaç, gıda ve kozmetik sanayiinde kullanılmaktadır.

Safranbolu Tarihçesi


Safranbolu, Türk egemenliğinden önce, Bizans'ın Paflagonya eyâleti içinde, müstahkem mevki durumunda Dadibra (Dadybra) isimli bir kent idi.

Candaroğulları Safranbolu'yu 1326 yılına doğru aldıktan sonra Safranbolu, Candaroğulları ile Osmanoğulları arasında, Kastamonu bölgesine egemen olma yarışının geçtiği bir mücadele alanı oldu. Osmanlılar Safranbolu'yu Yıldırım Bâyezid zamanında 1392 yılında aldılar.

Safranbolu tarihi geçmişinde, en üstün ekonomik ve kültürel düzeyine Osmanlı döneminde ulaşmış ve 17 yy.da İstanbul – Sinop kervan yolu üzerinde önemli bir konaklama merkezi olması nedeniyle bölgede ticaret gelişmiş ve zenginlik artmıştır. Osmanlı’nın bazı devlet adamları kente önemli eserler bırakmışlardır.

Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. Sahip olduğu bu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı dolayısıyla UNESCO tarafından ‘DÜNYA MİRAS KENTİ’ listesine alınmıştır. 2000’e yakın korunması gereken Kültür ve Tabiat varlığına sahip olması kenti Müze Kent haline getirmiş ve korumacılıktaki başarısı da kente ‘Korumanın Başkenti’ ünvanını kazandırmıştır.

Kentin ününü oluşturan Safranbolu Evleri 18. Ve 19. Yy. Türk aile hayatının geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve yaşama biçimini yansıtan mükemmel mimarlık bilgisi ile yapılmışlardır. Özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve eşsiz konaklar gelenlerde hayranlık uyandıracak niteliktedir.

Tarih Kokan Kent:SAFRANBOLU Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger