30 Nisan 2017 Pazar

SAFRANBOLU' NUN YERLEŞİMİ VE COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesinde denizden kuş uçumu 65 km içeride bulunan bir ilçedir. Karabük iline bağlı olan Safranbolu, il merkezinden yalnızca 8 km uzaklıktadır.
İlçenin jeolojik yönden oluşumu ilginç özellikler arz eder. Derin ve uzun kanyonların yanında büyük mağaralar, dağ yamaçlarındaki mağara ağızlarından çıkan büyük çaplı sular bulunmaktadır.

Şehir merkezi de ilginç bir jeolojik yapının üzerinde kurulmuştur. Tokatlı(Gümüş), Akçasu ve Bulak dereleri üç ayrı kanyon yaparak şehirden geçer, daha sonra Araç çayına karışırlar. Çarşı kesiminde bu kanyonların dar kesimleri üzerinde kurulmuş yapılar görmek mümkündür.

Safranbolu'da iklim, Karadeniz iklimi ile iç Anadolu iklimi arasında geçiş özelliği gösterir. Yazlar sıcak , kışlar soğuk, baharlar ılık ve serin geçer. Yağışlar ilkbahar,sonbahar ve kış aylarına yayılmıştır.
Safranbolu, ismini en kalitelisi Safranbolu’da yetişen safran bitkisinden almaktadır. Altın kadar değerli bir bitki olan ve Ekim sonu, Kasım başında açmaya başlayan safran çiçeğinin hasadı hızlı bir şekilde yapılmak durumundadır. Çünkü, gün ağarırken açan çiçekler gün ilerledikçe solmaya başlar. Kendi ağırlığının yüzbin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği bulunan safran, ilaç, gıda ve kozmetik sanayiinde kullanılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Tarih Kokan Kent:SAFRANBOLU Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger